Velkommen til vår Chihuahua hjemmeside
 
IndeksPortalHjelpSøkMedlemslisteGrupperBli MedlemLogg Inn

Share
 

 Progressiv Retinal Atrofi (PRA)

Go down 
AvInnlegg
Inger Lise
Admin
Inger Lise

Antall Innlegg : 145
Join date : 04.03.2008
Age : 43
Bosted : Larvik

Progressiv Retinal Atrofi (PRA) Empty
PosteTema: Progressiv Retinal Atrofi (PRA)   Progressiv Retinal Atrofi (PRA) EmptyTir Mar 04, 2008 8:37 pm

PROGRESSIV RETINAL ATROFI (PRA)

I netthinnen finnes det to typer synsceller. Stavene er viktige for at hunden skal kunne se når det er dårlig lys, mens tappene virker om dagen og er også ansvarlige for det fargesynet hunden har.

Hva er PRA?
Progressiv retinal atrofi (PRA) er betegnelsen på en sykdom som angriper synscellene i øynenes netthinner. I utgangspunktet er netthinnen normalt utviklet og hunden har normalt syn, men på et tidspunkt skjer det en gradvis ødeleggelse av synscellene. Hva som starter prosessen er ikke fastslått, men sykdommen er arvelig betinget og forekommer ikke sjelden hos enkelte hunderaser.


Hvordan merker man at hunden har PRA?
Stavene er de synscellene som først ødelegges. Derfor blir hunder med PRA først nattblinde, mens synet i dagslys fremdeles er normalt i et tidlig stadium av PRA. Eieren vil merke at hunden blir mørkredd og at den kan ha problemer med å se når den går fra dagslys og inn i et dårlig opplyst rom. Siden stavene er i størst antall i periferien av netthinnen, smalner synsfeltet inn og hundene får såkalt "tunnelsyn". Det vil si at de ikke ser ting på sidene, men kan se rett framfor seg. Gradvis vil også tappene i netthinnen ødelegges. Derved forsvinner også dagsynet og hunden blir blind. Det finnes ingen behandling for å hindre eller forsinke utviklingen av sykdom. Hundene vil i varierende grad tilpasse seg den nye situasjonen. Generelt er hunder flinke til å orientere seg og kan i mange tilfeller klare seg uten problemer i kjente omgivelser.

Begge øynene angripes samtidig og i samme grad. Sykdommen utvikles gradvis og er ikke smertefull. Det kan gå fra ett til flere år fra man merker de første symptomene på nedsatt mørkesyn til hunden er helt blind. Som følge av PRA utvikles ofte grå stær (katarakt) i linsene. Katarakt vil vise seg ved at refleksen fra øyet forsvinner og pupillen blir grå i stedet. Hvis kataraktutviklingen skjer raskt, kan den føre til betennelse og smerter i øynene.

Hvordan nedarves PRA?
Sykdommen nedarves ved et vikende (recessivt) ikke kjønnsbundet gen hos de aller fleste affiserte hunderaser. Genet for sykdom må således komme både fra moren og fra faren. Det viktigste tiltaket for å hindre PRA er derfor å unngå å avle på syke dyr eller på dyr som man vet fører anlegg for sykdommen.


Progressiv Retinal Atrofi (PRA) 861
Normal netthinne. Det er normal refleks fra øyets bakgrunn og blodkarene er store og kraftige


Progressiv Retinal Atrofi (PRA) 862


PRA. Det er økt refleks fra øyets bakgrunn og blodkarene er tynnere enn normalt

_________________
Progressiv Retinal Atrofi (PRA) 0110
Til Toppen Go down
Vis Medlemmets Profil http://chi-lise.norwegianforum.net
Inger Lise
Admin
Inger Lise

Antall Innlegg : 145
Join date : 04.03.2008
Age : 43
Bosted : Larvik

Progressiv Retinal Atrofi (PRA) Empty
PosteTema: Re: Progressiv Retinal Atrofi (PRA)   Progressiv Retinal Atrofi (PRA) EmptyTir Mar 04, 2008 8:37 pm

PRA (progressiv retinal atrofi)
PRA nedarves recessivt og har per dags dato ingen effektiv behandling. Symptomene er redusert mørkesyn og etter hvert nattblindhet. PRA angriper først netthinnens staver (cellene som oppfatter svakt lyset i skumring og demring og når lysforholdene ellers er dårlige). Redusert synsoppfatning fører til at øyet kompenserer lyset ved hjelp av pupilldilatasjon (store pupiller som ikke trekker seg sammen i sterkt lys). Dette, sammen med en økt refleks på netthinnen, fører til at hundens øyne skinner i grønt eller gult under spesielle lysforhold. Siste fase av denne sykdommen fører til blindhet. Hunder som har PRA får også ofte katarakt (grå stær).

_________________
Progressiv Retinal Atrofi (PRA) 0110
Til Toppen Go down
Vis Medlemmets Profil http://chi-lise.norwegianforum.net
 
Progressiv Retinal Atrofi (PRA)
Til Toppen 
Side 1 av 1

Permissions in this forum:Du kan ikke svare på temaer i dette forumet
Chi-Lise - vår chihuahua Hjemmeside :: Om Chihuahua rasen :: Sykdommer / Helse-
Gå Til: