Velkommen til vår Chihuahua hjemmeside
 
IndeksPortalHjelpSøkMedlemslisteGrupperBli MedlemLogg Inn

Share
 

 Antibiotikabehandlig av dyr

Go down 
AvInnlegg
Inger Lise
Admin
Inger Lise

Antall Innlegg : 145
Join date : 04.03.2008
Age : 43
Bosted : Larvik

Antibiotikabehandlig av dyr Empty
PosteTema: Antibiotikabehandlig av dyr   Antibiotikabehandlig av dyr EmptyOns Mar 05, 2008 5:52 am

Antibiotikabruk til kjæledyr

Antibiotika er blant våre alle viktigste legemidler, og uvurderlig medikament mot bakteriell infeksjoner. Men blir ofte brukt uten at det egentlig er nødvendig. Ikke sjelden benyttes unødvendig bredspektrede og dyre midler. Feil antibiotikabruk kan føre at dyret ikke blir frisk eller får uønskede bivirkninger, samt medvirker overvekst av resistente bakterier.

Bakteriologisk undersøkelse kan bidra til mer rasjonell og effektiv antibiotikabehandling uten unødvendig bruk av bredspektrede antibiotika. Ved slik undersøkelse kan det påvises hvilke bakterier som forårsaker infeksjon og hvilket antibiotika som er best egnet mot den aktuelle bakterie.


Generelt: Antibiotikabehandling skal være rettet mot infeksiøs agens med minst mulig påvirkning på pasientens normalflora og omgivelse. Viktige krav til antibiotika skal være:


mest mulig smalt spektrum


baktericid virkning


få bivirkninger


Rester av ubrukte antibiotika hos dyreeier

Rester av f.eks. øredråper med antibiotika bør ikke brukes når hunden igjen har ørebetennelse. Det er ikke sikkert at ørebetennelse er forårsaket med bakterier og kanskje det er ikke samme type som forrige gang. Det er best at dyrlege undersøker hunden. Hvis dyrlegen har mistanke om bakteriell infeksjon kan det tas prøve før eventuell antibiotika behandling startes.

Hvis dyreeieren starter selv med antibiotika behandling før dyrlegebesøk, kan det være for sent for å ta bakteriologiske prøve. Antibiotika kan svekke bakterien og da kan det bli falskt negativt resultat.


Unødvendig og feil antibiotikabruk bidrar til resistensutvikling hos bakterier

Bruk av antibiotika til å forbygge infeksjon er ikke riktig, unntak i forbindelse med operasjon. F. eks. antibiotika behandling av tisper før parring er helt uakseptabelt. Dyreeiere som ønsker eller krever slik behandling kjenner trolig ikke de negative sidene ved antibiotika behandling.

Ved antibiotikabehandling blir snille og sensitive bakterier borte fra kroppen og øker overvekst av bakterier som er resistente mot antibiotika. Resistente bakterier vil etter hvert dominere i et miljø med mye antibiotika bruk. Når et antibiotikum gis til et dyr, påvirker det ikke bare dyrets mikrobiologiske flora, men også dyrets omgivelser kan påvirkes.

Resistente bakterier overføres lett direkte eller indirekte til andre dyr, til dyreeier, andre familiemedlemmer og miljø. Hvis et kjæledyr ble ofte behandlet med antibiotika, er det mer sjanse at dyreeier også får resistente bakterier.

Med bakteriologisk undersøkelse blir behandlingen med antibiotika kortere og rettet akkurat mot bakterien som forårsaker infeksjonen. På den måten unngår vi unødvendig eller feil antibiotikabruk. Økonomisk sett kan behandlingen med flere forskjellige antibiotika kurer koste mye mer enn en bakteriologisk analyse

_________________
Antibiotikabehandlig av dyr 0110
Til Toppen Go down
Vis Medlemmets Profil http://chi-lise.norwegianforum.net
 
Antibiotikabehandlig av dyr
Til Toppen 
Side 1 av 1

Permissions in this forum:Du kan ikke svare på temaer i dette forumet
Chi-Lise - vår chihuahua Hjemmeside :: Om hund generelt :: Helse-
Gå Til: